Zašto se gojimo?

Svi znamo da suvišna težina potiče od suvišne masti (osim ako se intezivno bavimo bodi bildingom), a ona se očigledno nagomilava  tako što jedemo više hrane nego što je potrebno za naš metabolizam.  Godinama su nas učili da energija koju unosimo  mora uvek da bude jednaka energiji koja se troši ili će se naša težina promeniti.

Većina takozvanih dijeta  (redukcionih programa ishrane) zasniva se ne smanjenim unosom  masti, brze dijete, tečne dijete, dijete sa zamenom za obrok, monodijete (kod kojih se jede samo jedna vrsa hrane), dijete sa velikim sadržajem vlaknastih materija, druge dijete uključuju hranu za koju se smatra da se teže vari, primer za ovo su dijete sa visokim sadržajem belančevina i dijete čiji je cilj smanjenje apsorpcije skroba ili masti.  Neke druge dijete pak podrazumevaju  upotrebu  specijalnog bilja ili povrća.

Mali broj dijeta  je zapravo osmišljen  tako da stimuliše i uspostavlja ravnotežu  metabolizma. Ishrana koja stimuliše metabolizam kao što je ishrana AleaVita programa, ispunjava svih pet kriterijuma  za zdravu redukcionu dijetu:

  • Smanjuje telesnu težinu
  • Dobra je za Vaše zdravlje
  • Uči Vas kako da se zdravo hranite tokom celog života
  • Relativno lako se sprovodi

Ne čini Vas gladnima, bezvoljnim ili iscrpljenim

aleavita

Aleksandra Sedlarević

aleavita

Nutricionistički studio

Iskustva klijenata

Tema

Mitovi o hrani

Da li je spanać bogat gvožđem?

Nije baš toliko koliko se veruje. Zeleni radič, mahunarke, koštunjavo voće i semenke sadrže više gvožđa. Ako se spanć začini sokom od limuna, povećava se raspoloživost gvožđa. Idealno bi bilo da se jede svež ili da se kratko prokuva, jer toplota degradira folate koji su prisutni u povrću sa zelenim lišćem.

Paradajz, svež ili kuvan?

U sezoni oba. Likopen, jedan od korisnih molekula iz paradajza, bolje se apsorbuje produženim kuvanjem i uz dodatak kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja.

Da li je velika porcija salate light?

Velika porcija salate koja sadrži crne masline, krompir, kukuruz, ementaler i čist avokado je bomba od 1000 kalorija, veća nego što su špagete sa paradajzom. Da bi se pripremilo jedinstveno jelo, zdravo i lagano treba pomešati zelenu salatu i paradajz, kupus salatu i šargarepu, paradajz i šargarepu, a proteine izabrati između šarenog pasulja, skuše, jaja, svežih mladih sireva, pilećih i ćurećih prsa…Kao začin malo ekstradevičanskog maslinovog ulja, limna i jabukovog sirćeta. Industrijski sosevi i majonezi se ne preporučuju, dok senf može da se koristi.

Da li jaja podižu holesterol?

 Žumance, sadrži visok nivo holesterola, oko 200mg, 80% maksimalne dnevno preporučene količine. Ali istina je da iz jaja dobijamo i proteine veoma visoke biološke vrednosti, veliku količinu gvožđa hema i vitamina među kojima je i B12. Tako da nema razloga da se jaja eliminišu sa trpeze samo je neophodno ograničiti unos žumanceta.

 

Da li je bolje  ne jesti meso?

Što se tiče zdravlja, ne postoje ubedljivi pokazatelji koji ukazuju na to da umereno konzumiranje mesa ima negativne efekte. Izbor neka bude manje masno meso , piletina, ćuretina, teletina, govedina, junetina i naravno riba (oslić, pastrmka, brancin, skuša, škarpina…)

Stevija, zaslađivač sa nula kalorija, da li je preporučljiva?

Stevija je moderna prirodna alternativa šećeru, jer ima moć zaslađivanja i do 250 puta veću od šećera a nula kalorija, organizam ne metaboliše njegovu slatku osnovu. Treba voditi računa da se ne upadne u zamku i da se pomisli da, s obzirom na to da nije šećer, može da se konzumira opušteno. Uvek postoji rizik da se pređe dozvoljeni nivo slatkoće.

Da li light proizvodi sa natpisom bez šećera ne goje?

Oprezno. Često postoji skrivena caka, mala količina šećera se kompezuje velikim prisustvom masnoća ili obrnuto i tako pod maskom light sadrže malo kalorija. Treba čitati deklaracije radi orjentacije, treba obratiti pažnju i na činjenicu da ovi proizvodi daju psihološki lažan osećaj sigurnosti i ako se unose u preteranoj količini, imaju isti efekat kao i kada unosimo normalne količine proizvoda koji nisu light.

 

 Dodaci ishrani u vidu suplemenata, da ili ne?

 Zavisi. Suplementi se mogu preporučiti za izvesna stanja ili u nekom periodu života, ali uvek po preporuci lekara. Na primer, nema sumnje da je dobro konzumirati suplemente folne kiseline u periodu pre začeća i tokom trudnoće. Najvažnije je zadovoljiti potrebe za hranljivim sastojcima kroz raznovrsnu ishranu.Vitamini, mineralne soli i ostali sastojci treba da budu u sastavu namirnica koje se konzumiraju, jer je njihova najbolja forma upravo u namirnicama a ne u suplemantima

 

Da li se energetska pića preporučuju nakon bavljenja treningom?

Energetska pića su napici koji su skoro uvek mnogo zaslađeni, sadrže mineralne soli i dodate vitamine, često i kofein. Mnogo je bolje voće, mikronutrijenti i voda iz svežeg voća pomažu onima koji se bave sportom, bilo da se pripremaju za treninge ili nadoknađuju ono što se izgubi tokom njega. Koštunjavo voće, kao što su lešnik i bademi, koje je bogato proteinima, mineralnim solima i dobrim mastima, odlično je za snabdevanje energijom. Ako se oseti potreba za svežim napitkom, cedjena narandža dostojno zamenjuje flaširna pića.

Energetsko piće  se može pripremiti u kućnim uslovima, 500ml vode, kašičica šećera, sok od narandže, limuna i napitak je spreman.